Speelgoed-en-actiefiguren-van-the-thunderbirds

Thunderbirds speelgoed | De leukste voertuigen en actiefiguren

Thunderbirds is een Britse tv-show uit het midden van de jaren 1960, bedacht door Gerry en Sylvia Anderson en gemaakt door AP Films met behulp van een vorm van poppenspel genaamd “Supermarionation”.

De serie volgde de avonturen van International Rescue, een organisatie die is opgericht om mensen in ernstig gevaar te helpen met technisch geavanceerde apparatuur en machines.

De serie was gericht op het hoofd van de organisatie, ex-astronaut Jeff Tracy, en zijn vijf zonen die de “Thunderbird” -machines bestuurden.

Een populaire show, de serie wordt vandaag nog steeds getoond en heeft een aantal opeenvolgende televisieprogramma’s en films geïnspireerd.

Thunderbirds voertuigen speelgoed

Op dit moment worden er door de vernieuwde serie op TV weer veel Thunderbirds speeltjes gemaakt. Zo is er bijvoorbeelde deze Thunderbird 1:

Thunderbird 1

Thunderbird 1 speelgoed

Thunderbird 1, gebouwd door Brains en bestuurd door Scott Tracy, is een VTOL-raketvliegtuig met variabele geometrie van International Rescue.

Net als Thunderbird 2, wordt het gebruikt voor aardse reddingsmissies, opererend op een maximale hoogte van 150.000 voet.

Thunderbird 1 is in staat tot 15.000 mijl per uur, waardoor het een van de snelste vliegtuigen ter wereld is, zo niet de snelste.

Het enige bekende schip dat het qua snelheid kon overtreffen was het prototype TV-21, het eerste schip van Jeff Tracy voorafgaand aan de vorming van International Rescue.

De primaire rol van Thunderbird 1 is vaak om eenvoudig naar de gevarenzone te gaan en rond te verkennen, zodat een reddingsoperatie kan worden gepland voordat de benodigde apparatuur via Thunderbird 2 arriveert, maar het zal vaak een ondersteunende rol spelen naast de vrolijke groene reus met zijn eigen uitrusting en speciale vaardigheden, waardoor het af en toe de enige Thunderbird is die nodig is voor de klus.

Met een scherpe rode neuskegel, een cilindrische zilveren body en een krachtige blauwe motor, is de TB1 gebouwd voor pure snelheid en kan hij binnen een uur overal ter wereld komen, wat blijkt uit het feit dat hij alleen het meeste aantal achterwaartse boegschroeven van alle Thunderbirds heeft.

TB1 vertrekt verticaal van Tracy Island, maar schakelt kort daarna in horizontale vlucht. TB1 heeft een hoge snelheidsmodus en een langzame / landingssnelheidsmodus.

Tijdens de eerste, waarin het wordt gelanceerd, zijn de kleine veegvleugels volledig weggestopt en de kruisvormige bodem is gepositioneerd op de manier van een plusteken.

Bij het landen of gewoon langzamer en stabieler vliegen, steken de vleugels uit en draait de achterkant in een X. De vleugels moeten altijd worden uitgestrekt bij horizontaal landen, omdat de landingsbenen zich daarin bevinden.

TB1 landt alleen verticaal wanneer hij terugkeert naar Tracy Island.

TB1 heeft een duidelijke onderzijde en bovenkant bij horizontaal vliegen, de onderkant heeft vier VTOL-jets, een groot glazen venster voor de piloot en luifeldeuren in het middengedeelte, terwijl op de bovenkant gewoon “THUNDERBIRD” staat geschreven, aangevuld met de “1” geschilderd aan beide zijden van het blauw gekleurde gedeelte.

Het interieur gaat van de neuskegel naar de vleugels. De stoel van de piloot bevindt zich aan de voorkant (bij de neuskegel) waar de ramen zijn.

Er zijn geen naar voren gerichte ramen waarbij de aerodynamische neuskegel de hele voorkant beslaat.

Thunderbird 1 vliegt bijna volledig via instrumenten van het voorwaartse holografische display. De onderliggende ramen kunnen worden geopend en de stoel kan via een robotarm naar buiten worden gedragen, voor een snelle in- en uitgang.

De deuren aan de onderzijde leiden naar de rest van het interieur, waar het plafond een langgerekte elektromagnetische kabel bevat die aan het uiteinde verschillende bevestigingen kan hebben, zoals clips, en ladders voor snel instappen.

Ondanks dat het is ontworpen als eerste hulpverlener en verkenningsvaartuig, is het af en toe voldoende geweest om haar de enige Thunderbird te maken die nodig was voor een missie, zoals te zien in Runaway.

Het heeft ook een reddingscapsule die wordt gebruikt om een ​​individu te transporteren dat wordt gezien in Brains vs Brawn, maar het is onbekend hoeveel capsules kunnen worden opgeslagen in Thunderbird 1.

Thunderbird 2

Thunderbird 2 is de zwaar materieeltransporter van International Rescue, voornamelijk gebruikt voor missies die specifiek betrekking hebben onder de atmosfeer van de aarde.

Het is het transportvoertuig voor verschillende kleinere reddingsvoertuigen die in pods worden bewaard, hoewel het vermogen voor zwaar tillen op zichzelf nuttig is tijdens vele reddingen.

De hoofdpiloot van het vaartuig is Virgil Tracy, die soms wordt vergezeld door enkele back-up bemanningsleden waaronder Gordon, Alan, Brains en zelfs John.

Het verschijnt in alle afleveringen van de Thunderbirds tv-serie, (waarbij The Impostors de enige uitzondering is), evenals in elke film, waardoor het een van de meest iconische Thunderbirds-machines is.

Thunderbird 2 bestaat uit twee delen: een ingelijste bovenbouw en een pod.

Het frame van Thunderbird 2 bevat de cockpit, vleugels en brandstoftank nabij de voorkant van het voertuig, en aan de achterkant de motoren en het staartvlak, die dienen om de lift en stabiliteit te bevorderen.

Twee stelten bevinden zich elk aan de voor- en achterkant van het vaartuig om het vaartuig hydraulisch omhoog te tillen, waardoor de pod kan worden vrijgemaakt.

Het midden is hol, om volledig plaats te bieden aan een van de zes pods die nodig zijn voor de missie.

Elke pod is uitgerust met een onderstel voor een soepele landing voor het schip en bevat een enorme capaciteit voor het opslaan van het reddingsvoertuig dat nodig is.

Het vaartuig is echter volledig in staat verticaal op te stijgen en te landen zonder de pod, maar heeft op deze manier minder integriteit.

Thunderbird 3

Thunderbird 3 is het single-stage-to-orbit (SSTO) ruimtevoertuig van International Rescue, ontworpen voor het redden van ruimte en het onderhoud van de systemen en bemanning van Thunderbird 5.

Net als alle Thunderbird-machines, werd het ontworpen door Brains. De belangrijkste piloot is Alan Tracy, met zijn broer Scott, die meestal optreedt als co-piloot.

Thunderbird 3 gebruikt chemische raketten voor lancering en boost, een ionaandrijving voor voortstuwing in de ruimte, en chemische retro-raketten voor omgekeerde stuwkracht in de ruimte.

Het zou binnen 65 uur van de aarde naar binnen het bereik van de zon kunnen reizen.

Er zijn een aantal niveaus binnen Thunderbird 3, toegankelijk via een lift voor één persoon.

De primaire cockpit bevindt zich op het bovenste niveau en bevat de primaire bedieningsconsole, zitplaatsen voor twee en toegang tot de sluis.

Een tweede kamer bevat reddingsapparatuur, waaronder een bedieningsconsole voor langeafstandstransmissies, zoals een veiligheidsstraal die kan worden gebruikt om retros van verre ruimteschepen te activeren.

De primaire piloot wordt aangeduid als Alan Tracy, hoewel John wordt verondersteld Thunderbird 3 te besturen tijdens reddingsacties in de ruimte wanneer Alan op satellietdienst is. (Beiden slaan hun respectieve uniformen aan boord, afhankelijk van wie er op dit moment “op afroep” is; hoewel John daar eigenlijk nooit wordt gezien.)

Virgil is ook gezien bij het besturen van Thunderbird 3 tijdens een onderhoudsmissie naar Thunderbird 5 in Ricochet.

Het interieur van Thunderbird 3 was oorspronkelijk ingericht in beige, rode en lichtgrijze kleuren. Zoals alle Thunderbirds onderging het echter een herinrichting en aanpassing aan een donkerder kleurenschema en meer comfortabele en veilige zitplaatsen.

Thunderbird 4

Thunderbird 4 speelgoed

Thunderbird 4 is International Rescue’s voertuig voor redding onder water – een gele mini-onderzeeër, bestuurd door aquanaut Gordon Tracy.

In tegenstelling tot Thunderbirds 1, 2 en 3 – die allemaal in staat zijn om op eigen kracht naar gevarenzones te reizen – past TB4 comfortabel in zijn eigen gespecialiseerde pod – Pod 4 – aan boord van Thunderbird 2, die het vervolgens vervoert naar waar het nodig is.

Soms moet TB4 andere middelen gebruiken om van plaats naar plaats te komen, in een andere pod (bijvoorbeeld Pod 6, in Attack of the Alligators!); via directe lancering, vanaf de startbaan van Tracy Island; of via hulp van ander transport – met name door USN Sentinel (Terror in New York City) van de Wereld Marine, nadat TB2 was uitgeschakeld en een volledige heropbouw moest ondergaan.

TB4 is uitgerust met een veelzijdig arsenaal aan geavanceerde gadgets – inclusief een raketwerper, een zoeklicht, een stormram en een laser, die zich allemaal in de neus van de sub bevinden.

Hij kan op oppervlaktewater (zweefmodus) of onder water reizen. Het kleine interieur is uitgerust met een luchtsluis voor toegang en uitgang onder water.

Aan de achterkant van de cockpit biedt een luchtsluis Gordon toegang buiten het vaartuig terwijl hij onder water is.

Thunderbird 4 is ook uitgerust met voorwaarts gerichte raketten, gebruikt in Day Of Disaster (om puin weg te blazen van de in de rivier modder ingebedde Martian Space Probe); en in Desperate Intruder (om terug te schieten na een aanval door de eigen mini-onderzeeër van The Hood).

De onderwaterafdichtingsunit wordt hoofdzakelijk gebruikt om aardgasuitbarstingen op de zeebodem te stoppen, wordt de Underwater Sealing Unit (ook bekend als het “afdichtingsapparaat”) eerst door Thunderbird 4 van Pod 4 naar het zeeoppervlak gesleept.

Beide vaartuigen duiken vervolgens onder om de gevarenzone te bereiken.

Eenmaal in positie, wordt het dan neergelaten over de plaats van de uitbarsting. Vier ballastkleppen worden vervolgens diep in de zeebodem gedreven om de eenheid strak te houden.

Thunderbird 5

Thunderbird 5 – de geostationaire satelliet van International Rescue – checkt 24/7 radiofrequenties op noodsignalen.

Het wordt meestal gezien als bemand door primaire ruimtemonitor John Tracy; hoewel we in de serie worden geïnformeerd dat John om de beurt met zijn jongere broer, Alan – en soms zelfs zijn oudere broer, Scott – afwisselt voor een maand aan boord van het station.

Brains is een frequente bezoeker, om te verzekeren dat TB5 in perfecte staat blijft; en zelfs Virgil en Gordon hebben af ​​en toe bezocht!

Met zijn antennes en talloze geavanceerde luisterapparaten is TB5 een heel eigen wereld – uniek, zelfs onder het gezelschap van zijn zuster Thunderbird schepen.

Haar missie is van het grootste belang voor het bestaan ​​van International Rescue … Stap de ruime controlekamer binnen – en word begroet door een spectaculair uitzicht op de aarde, door een lang observatievenster van dik onbreekbaar glas.

Elders, langs een hele muur, zorgen talloze radio’s (die de meeste frequenties oppikken) en luidsprekers ervoor dat iedereen die de monitor in dienst heeft, naar inkomende signalen in alle talen luistert.

Deze gevoelige apparatuur (geschikt voor het verzenden en ontvangen van zowel audio als video) detecteert, versterkt en (indien nodig) vertaalt oproepen voor hulp, hulp die IR alleen kan bieden.

Die vervolgens worden doorgestuurd naar IR-hoofdkwartier op Tracy Island voor actie; en wederom, Thunderbirds are GO!

Hoewel goed afgeschermd en anderszins beschermd, wordt de hoofdcontrolekamer van de TB5 verder ondersteund door een speciaal gebouwde dubbele controlefaciliteit als zich een noodsituatie voordoet.

Alle bewakingsfuncties worden automatisch overgedragen; computersystemen worden onafhankelijk gevoed via de aangrenzende zonne-energiepanelen, en alle gegevens worden gedupliceerd van de primaire systemen, om ervoor te zorgen dat TB5 continu in dienst blijft.

Thunderbird 3 biedt transport van en naar Thunderbird 5 – docking met het ruimtestation via zijn op maat ontworpen docking-sluis en luchtsluis – evenals opslagplaatsen van verse voorraden en transfers van monitorpersoneel.

Net buiten de controlekamer bevinden zich slaapvertrekken waar de bemanning kan rusten wanneer ze geen dienst hebben.

Omdat reddingsoproepen die door de computers van het station worden gedetecteerd, overal in TB5 worden uitgezonden, heeft John gemakkelijk toegang tot deze communicatie overal waar hij zich op het station bevindt, op elk willekeurig moment.

De handleiding van Haynes Thunderbirds beschrijft aanvullende voorzieningen (bijv. Verblijfsruimten voor meer bemanningsleden als dat nodig is), samen met andere voorzieningen zoals met name (en spectaculair), de John-telescoop, gehuisvest in een beschermende astrodoom boven op het station, waardoor hij zijn passie voor astronomie kan uitleven tijdens down-time tussen noodoproepen.

Thunderbirds FAB 1 auto Rolls Royce

FAB 1 was een roze Rolls-Royce sedanauto van Lady Penelope en bestuurd door haar knecht Parker.

Het werd gemaakt voor de familie Creighton-Ward en was de favoriete manier van transport van Lady Penelope.

Het was aangepast door Brains en het bedrijf Rolls-Royce. Enkele van de aanpassingen waren:

  • machinekanonnen voor en achter
  • harpoenkabels achter
  • twee laserkanonnen achter
  • een achteruitkijk-tv-camera
  • kogelvrije banden met intrekbare noppen
  • een gemodificeerde gasturbinemotor
  • ski’s voor sneeuwgebruik
  • en draagvleugelboten voor reizen op water

FAB 1 werd vermoedelijk vernietigd toen Skyship One in de film Thunderbird 6 neerstortte.

Het op de grille gemonteerde machinekanon kan vuren in niet-automatische en automatische modus en kan worden geladen met explosieve rondes.

Twee niet-automatische koplampmachinekanonnen die kunnen werken als sluipschuttergeweren – één opgeslagen achter de drie koplampen aan weerszijden van het voertuig.

De rookafgifte kan dikke rook afgeven om achtervolgers te verliezen en olie kon vanaf de achterkant van FAB 1 op de weg worden gegoten in een poging om niet te worden gevolgd. Gebruikt in Brink of Disaster terwijl hij wordt achtervolgd door boeven.

De harpoenen, met de kabel bevestigd, kunnen worden gebruikt om zware voorwerpen te verplaatsen of een deur naar beneden te trekken. Zonder de kabel zouden ze als wapen kunnen worden gebruikt.

In The Perils of Penelope zitten Lady Penelope en Sir Jeremy Hodge gevangen in een kelder vol gas, Parker vuurt de achteraan gemonteerde harpoenen van FAB 1 in de gesloten deur zodat hij het uit zijn scharnieren kan trekken, waardoor ze kunnen ontsnappen.

In het stripverhaal Mr Steelman (wat zijn eerste optreden ooit was) had FAB 1 een lift in de kofferbak. Dit specifieke gadget is nooit in de show gezien, maar het verschijnt ook in ten minste één opengewerkte tekening en kreeg een vermelding in het boek Thunderbirds Manual (Technical Manual van Agents).

Thunderbirds eiland

Tracy Island is zo iconisch en is zoveel over te zeggen dat ik hier een apart artikel aan dit Thunderbirds eiland heb gewijd.

Thunderbirds actiefiguren

Maar ook veel van de losse actiefiguurtjes komen weer de hoek om kijken:

Virgil Tracy actiefiguur

Lees meer: specifiek speelgoed van Thunderbird Brains

LEGO Thunderbirds sets

Een idee doet momenteel de ronde op de Lego Ideas-portal, waar Lego en Thunderbirds-fan Andrew Clark hoopt dat zijn verbluffende recreatie van Thunderbird 2 het 10.000 supportersniveau bereikt dat nodig is om het voor de Lego-jury te krijgen.

Het lijdt geen twijfel dat deze crossover voor volwassenen en kinderen de grote kerstwens van het jaar 20XX zou kunnen zijn, wel jaar het dan ook mocht gaan lukken.

Mocht het zijn doel van 10K supporters bereiken en de Lego-mensen de licentiekwesties oplossen die te maken hebben met het geld verdienen aan het zwaar beschermde product van iemand anders, dan kan er mogelijk een deal onderhandeld worden.

Gezien Thunderbirds op dit moment geniet van een van zijn vele opwekkingen als een CG-avontuur op ITV, zou dat niet zo’n probleem moeten zijn.

De grote Thunderbird 2 is ieders favoriet van de vijf machines die de dappere piloten gebruiken om de kwaadaardige plannen en / of natuurrampen van de week te bestrijden.

In een recente update van het project werd het eerste modelontwerp enigszins gewijzigd om beter te zitten tussen het gebogen origineel uit de jaren 60 en het chunkier, meer hoekige schip dat te zien is in de moderne CG-shows, maar het zou allemaal nog eens worden afgesleuteld door officiële Lego-ontwerpers voor het wordt vrijgegeven.

Thunderbirds kostuum

Smiffy is een bedrijf wat al jaren kostuums en verkleedkleding maakt van verschillende iconische personages. Nu is het de beurt aan de Thunderbirds.

Dit kostuum is voor volwassenen, ik heb er nog geen voor kinderen gevonden.

Thunderbirds speelgoed door de jaren heen

Verschillende bedrijven, waaronder Matchbox en Dinky Toys, hadden een vergunning om speelgoed van gegoten metaal en plastic te produceren op basis van de Thunderbird-voertuigen.

Ze bleken enorm populair en waren een van de best verkopende merchandisinglijnen van het decennium. Origineel speelgoed van Thunderbirds is nu duur en zeer gewilde verzamelobjecten.

Veel speelgoed werd in de jaren 1990 door Matchbox gemaakt om samen te vallen met een heropleving van de tv-serie, waaronder deze speelset van Tracy Island en ook de nieuwe film, hoewel ze over het algemeen buiten de VS en in Canada op de markt werden gebracht.

De set van Tracy Island was vooral populair in het Verenigd Koninkrijk, omdat het het meest verkochte speelgoed was met Kerstmis en er was zo’n grote vraag in het jaar van de release dat de BBC kinder tv-show Blue Peter de kijkers opdracht gaf om hun eigen versie van huishoudelijk materiaal te bouwen.

Opmerkelijk is dat de gratis ‘fact sheet’ die dit proces gedetailleerd beschreef, ook zo gewild werd dat het ook moeilijk te verkrijgen werd.

Speelgoedbedrijf Bandai produceerde speelgoed dat samenviel met de release van de live-actiefilm uit 2004 in het VK.

Vanaf 2007 produceerden Japanse bedrijven zoals Aoshima, Konami en Takara nog steeds nieuw Thunderbirds-speelgoed op basis van de originele serie voertuigen, waaronder het zeer dure Thunderbird 2-model van Takara met lichten en werkende gemotoriseerde benen die de romp optillen, waardoor de vrachtpod zichtbaar wordt.

Thunderbirds speelgoed zelfs in een museum

In het huis van Simon Wood zijn Thunderbirds klaar.

De South Launceston-verzamelaar heeft zoveel merchandise van de televisieserie dat hij deze in mei 2016 in het Queen Victoria Museum and Art Gallery tentoonstelt.

Thunderbirds speelgoed in een museum
Bron: examiner.com.au

Het programma, dat wordt herinnerd en vaak wordt gekenmerkt door het gebruik van marionetten, blijft in de populaire verbeelding sinds het in de jaren zestig op tv-schermen schoot.

De Britse sciencefictionshow speelt zich af in de jaren 2060 en volgt de avonturen van International Rescue, een geheime organisatie die zich inzet voor het redden van levens.

De Tracy-familie van de show woont op het hightech, futuristische en afgelegen Tracy-eiland in de Stille Zuidzee. Ze verijdelen de plots van schurken inclusief de “Hood”.

“Het is grappig om te kijken hoe de toekomst ver in de jaren 60 wordt voorgesteld,” zei Wood.

Maar ondanks zijn verzameling is hij niet opgegroeid met het kijken naar de show, waartoe hij geen toegang had op regionale NSW-televisie.

Zijn fascinatie voor de merchandise van de serie gaat terug naar de kindertijd, toen hij de vriend van zijn zus op school zag komen met een speelgoed van Thunderbirds.

“Ik dacht gewoon,” wauw, wat een geweldig stuk speelgoed “, en dat soort dingen zat in mijn gedachten.”

Toen hij in 2002 speelgoed ging kopen voor zijn oudste zoon, toen hij vier jaar oud was, zag hij Thunderbirds merchandise die hem aan zijn eigen jeugd deed denken.

Hij kocht het, en de verzameling speelgoed die hij liet groeien, werd geleidelijk van hemzelf.

De verzameling nam toe naarmate hij eBay afzocht naar nieuwe toevoegingen.

Ebay is nog steeds een erg goede bron van vintage speelgoed, hoewel Ebay in Nederland niet zoveel voorstelt.

In Amerika en ook wel Duitsland kun je veel meer vinden.

De vreugde van het verzamelen lag in het delen van zijn merchandise met anderen voor Mr Wood.

Het werd een familiehobby die hij graag met zijn vier kinderen deed.

Mr Wood geloofde dat Thunderbirds een positieve tv-serie was voor zijn kinderen.

“Ik dacht dat er goede berichten waren. Het ging allemaal om redding in plaats van een superheld die veel vecht. “

Al snel werd de verzameling groot genoeg dat hij hem niet meer in zijn huis kon passen en ging hij in dozen onder het huis. Zoals Mr Wood het uitdrukt, is Thunderbirds iconisch geworden in zijn karakter.