The hood van de Thunderbirds

Thunderbirds The Hood

Bron foto: securityhazard.wordpress.com

Gevreesd als ‘s werelds gevaarlijkste man, The Hood (zo genoemd vanwege zijn vele vermommingen), is de halfbroer van Kyrano en de oom van Tin-Tin.

Hij heeft een griezelige bovennatuurlijke macht over zijn broer. In tegenstelling tot hem is hij enorm van gestalte en zijn belangrijkste doel in het leven is het verwerven van rijkdom, ongeacht gerechtigheid en ethiek.

Zijn primaire doelwit is International Rescue, omdat de plannen van hun verbazingwekkende high-tech voertuigen en machines hem rijk zouden kunnen maken voorbij zijn stoutste dromen.

Opererend vanuit zijn verborgen tempel diep in het hart van de Maleisische jungle, is de Hood al vele jaren met succes ontsnapt van de veiligheidstroepen van de wereld.

Wreed en onbegrijpelijk berekenend, gebruikt hij mystieke krachten doordrenkt met voodoo en zwarte magie, waardoor niets zijn kwaadaardige doelstellingen in de weg staat.

Hij werd alleen eigenlijk altijd verslagen:

De tempel schuilplaats

De precieze oorsprong van de Hood is onbekend. Hoewel het bekend is dat hij Kyrano’s halfbroer is, blijven de precieze details van hun relatie, zoals welke ouder ze delen, of wie van hen de oudste is, een mysterie.

Net als de oorsprong van zijn mysterieuze hypnotische krachten.

Zijn echte naam is op zichzelf een mysterie. Hij werd slechts één keer ‘Agent Seven-Nine’ genoemd tijdens de originele tv-serie, toen hij in contact stond met de al even mysterieuze ‘generaal X’.

Zelfs zijn nom de guerre, “The Hood”, wordt nooit gebruikt in de tv-serie – het werd alleen onthuld in spin-off media (met name het audioverhaal Introductie van Thunderbirds), promotiemateriaal, enz.

Wat staat er zeker bekend over de Hood?

Hij bezit een belangrijke reputatie bij de minder-ethische groepen van de wereld.

Dit omdat is aangetoond dat hij is gecontacteerd door spionagebureaus, of door militaire generaals die informatie zoeken of een doelwit willen elimineren (zoals in Edge Of Impact, toen hij werd ingehuurd door een generaal om het Red Arrow-programma te saboteren omdat het een bedreiging voor zijn ambities was).

Hij brengt regelmatig tijd door in een sierlijke, afgelegen tempel, ergens in de Maleisische jungle.

Een geheime wereld van zijn eigen creatie, die een verscheidenheid aan high-tech apparatuur verbergt die hij gebruikt om zijn vijanden te volgen en zijn plannen voor te bereiden.

En er is een standbeeld van Kyrano, waar hij regelmatig voor staat wanneer hij zijn mysterieuze telepathische band met zijn broer oproept.

Zijn hoofddoel is echter om de geheimen van de Thunderbirds-machines te ontdekken en die geheimen voor zijn eigen doeleinden te gebruiken.

Daarom is het bekend dat hij verschillende rampen veroorzaakt in een poging om hun machines in actie te fotograferen, zoals het saboteren van de eerste vlucht van de Fireflash door een bom te planten.

Hierdoor werden acteurs voor een film in een grot gevangen. Of hij probeert zelfs eens een miniatuurcamera, in de vorm van een muis, in Thunderbird 2 te verstoppen.

Maar zijn plannen mislukten steevast, hetzij door directe interventie van de kant van International Rescue en hun agenten, hetzij door zijn eigen fouten.

Bijvoorbeeld toen hij de muisachtige camera, bekend als de Mighty Atom, naar TB2 stuurde om te fotograferen zorgde zijn eigen programma ervoor dat het de schreeuwende Lady Penelope Creighton-Ward fotografeerde in plaats van de besturing van TB2.

Bij een andere gelegenheid probeerde hij zelfs International Rescue te elimineren toen hij probeerde verborgen schatten te stelen die verborgen waren in een onderwatertempel, en probeerde Gordon Tracy in Thunderbird 4 te vernietigen met zijn onderzeeër.

Ook dit faalde, hoewel de kap kon ontsnappen voordat een torpedo van TB4 de duikboot verwoestte.

Hoewel hij in staat was om met geavanceerde plannen te komen, werd algemeen aangetoond dat de Hood een kort humeur had en erg slecht was in improvisatie wanneer zijn schema’s niet werkten zoals hij had gepland.

Toen hij er ooit in slaagde om beelden van Thunderbirds 1 en 2 in actie te krijgen, culmineerde de daaropvolgende achtervolging door Scott en Virgil (nadat ze hadden gehoord dat iemand ze had gefilmd) dat de kap een vliegtuig stal, hij geen idee had hoe te vliegen – en met motorstoring, om op te starten.

Dit incident weerspiegelde dus zijn onvermogen om alternatieve plannen te overwegen als zijn oorspronkelijke mislukt.

Een andere opmerkelijke handicap is zijn arrogantie: toen hij probeerde te ontsnappen nadat zijn sabotage van het Red Arrow-project was ontmaskerd, crashte hij door een wegversperring, ervan uitgaande dat het was opgericht om hem te stoppen.

Alleen om te beseffen dat het was er echt om te voorkomen dat mensen over een beschadigde brug reden.

Hoewel de Hood en het IR-team nooit face-to-face in de tv-serie kwamen – behalve wanneer hij Brains hypnotiseerde en martelde om de locatie van een verloren schat te leren kennen, in Desperate Intruder – waren de broers Tracy zich desalniettemin bewust van zijn bestaan.

Virgil had zijn plannen gedwarsboomd in Martian Invasion en merkte op dat hij ervan overtuigd was dat ‘Mr. Stutt’ – de alias van de Hood in die tijd – dezelfde persoon was die achter hen aan zat sinds ze voor het eerst begon het reddingsbedrijf.

Scott stemde in met die beoordeling, maar bleef ervan overtuigd dat ze hem zouden vangen, ooit op een dag.

Die dag kwam eindelijk, toen hij in de speelfilm Thunderbirds Are Go: de Hood (die voor het laatst verscheen) werd ontmaskerd door Scott, terwijl hij probeerde de bemanning van het nieuwe Zero X-ruimteschip te infiltreren en onbedoeld het origineel twee jaar eerder had gesaboteerd terwijl hij het probeerde te fotograferen.

Tijdens zijn volgende ontsnappingspoging werd zijn helikopter neergeschoten door Lady Penelope en Parker in FAB 1 en hij werd schijnbaar gedood, hoewel veel fans opmerken dat de Hood eerder soortgelijke doodsituaties had meegemaakt en altijd had overleefd.

Krachten en vaardigheden

De hood gebruikt zijn krachten om contact te maken met zijn halfbroer Kyrano (Trapped in the Sky) Gedurende de serie werd de Hood getoond als een meester in vermomming.

Met behulp van verschillende maskers om de geheimen van de Thunderbirds-machines te proberen te ontdekken en verschillende missies uit te voeren.

Hij bezat ook vreemde hypnotische krachten van onbekende oorsprong, hoewel deze mogelijkheden blijkbaar beperkt waren tot het uitvoeren van eenvoudige commando’s door mensen, zoals hem te volgen of in slaap te brengen.

Hij was blijkbaar ook niet in staat om deze krachten te gebruiken om informatie te verzamelen.

Bij een gelegenheid probeerde hij Brains te dwingen hem de locatie van een verloren schat te vertellen door hem tot zijn nek in zand en zonlicht te begraven en hem water te ontnemen.

Dit in plaats van hem eenvoudigweg te hypnotiseren om het antwoord te leren, suggererend dat hij mensen niet kan dwingen hem informatie te geven.

De enige uitzondering op dit vermogen was wanneer hij Kyrano hypnotiseerde, omdat hij Kyrano hem informatie kon laten vertellen zoals wanneer International Rescue klaar zou zijn om te gaan opereren of waar het hoofdkantoor van de organisatie was gevestigd.

Deze vaardigheden werden blijkbaar geholpen door een standbeeld van Kyrano dat hij in zijn tempel had, omdat hij er altijd voor stond wanneer hij contact maakte met zijn broer.

Hij was ook in staat om posthypnotische suggesties te implanteren om Kyrano bepaalde acties te laten uitvoeren, zoals toen hij Kyrano de automatische cameradetectors liet uitschakelen voorafgaand aan de redding in Martian Invasion.

Hoewel deze hypnotische aanvallen altijd een aanzienlijk effect op Kyrano hebben, waardoor hij in pijn op de grond instort voordat hij uiteindelijk wordt gedwongen de informatie te onthullen waarnaar de Hood op zoek is, lijkt het erop dat Kyrano zich niet bewust bewust is van deze aanvallen.

Zoals hij ze altijd beschrijft als louter ‘duizelingwekkende spreuken’ nadat hij informatie heeft doorgespeeld, ondanks zijn overigens onbetwistbare loyaliteit aan Jeff Tracy.

The Hood verscheen in slechts zes afleveringen, allemaal van seizoen 1 – namelijk Trapped in the Sky, The Mighty Atom, Martian Invasion, Edge of Impact, Desperate Intruder en Cry Wolf.

The Hood in de strips

Tijdens zijn optredens in de strips van TV21 werden de ontwerpen van de Hood op International Rescue nog gedurfder.

In The Atlantic Tunnel leert de Hood van Kyrano dat International Rescue van plan is om te zoeken naar afzettingen van het metaalmozatinum in de Atlantic Tunnel.

Nu hij zich voordoet als Mr. Sheldon, huurt hij een team van geologen onder leiding van Brains’ vriend Vincent Baker in voordat hij explosieven afzet in de tunnel die Alan, Brains en verschillende arbeiders opsluit.

Thunderbirds 1 en 2 worden te hulp geroepen en de Hood verlaat het gebouw, alleen tegengehouden door een politieman die zijn camera in beslag neemt en hem weer naar binnen stuurt.

Hij keert echter terug, slaat de officier buiten westen en neemt zijn plaats in. Daarna fotografeert hij Thunderbird 1, maar bij zijn ontsnapping keert de bewaker terug en valt de Hood aan die hem neerschiet en zijn ontsnapping maakt in zijn privéjet.

In Tracy Island Exposed probeerde hij de locatie van International Rescue bloot te leggen door de hangar van Thunderbird 2 te bombarderen.

Zo werd Virgil gedwongen het vaartuig naar de startbaan te verplaatsen waar hij vervolgens foto’s van het vaartuig nam en deze vervolgens openbaar bracht.

Jeff bedenkt een uitgebreid cover-up-plan: Tracy Island wordt ook openbaar gemaakt, als een gewoon themapark, gebaseerd op International Rescue als helden eer.

Elders organiseren Lady Penelope en Parker een reddingssituatie, met de bedoeling dat de Thunderbirds ter plaatse komen en dus bevestigen dat ze niet van Tracy Island waren gekomen (in feite waren ze de ruimte in gestuurd met Thunderbird 5) .

Terwijl vakantiedrukte naar het eiland stroomde, slaagde de Hood erin om het binnenste bolwerk van de Tracys te infiltreren, bijna Gordon en Brains kon hypnotiseren, wanneer hij wordt gestoord door zijn halfbroer Kyrano!

Gordon krijgt de kans van het moment die hij nodig heeft, en met een stevige klap slaat hij de schurk knockout.

Jeff en Brains gebruiken Jeff’s persoonlijke jet, de JT1 Condor, om hem vervolgens naar het vasteland te verplaatsen nadat ze de laatste week van zijn geheugen hebben gewist, om de geheimen van de Tracy-familie te bewaren.

In The Vanishing Ray ontdekt de Hood uit een onbekende bron dat de rijke Britse erfgename Lady Penelope in het bezit is van krachtige onzichtbare stralen.

Hij besluit het te stelen, omdat hij het als de perfecte dekking ziet zonder zijn vermommingen te gebruiken om de geheimen van de wereld te leren kennen.

Hij probeert verschillende pogingen om de straal te krijgen en probeert zelfs de erfgenaam ervoor te doden, maar ze falen allemaal en hij wordt door de autoriteiten teruggestuurd naar Maleisië.

In Brains is Dead, fakete de Hood de dood van Brains met behulp van een krachtige elektrische stoel die hem alleen bewusteloos maakte.

Zijn mannen brachten hem terug naar zijn schuilplaats in de tempel, en met zijn vaardigheden liet hij Brains de geheimen van Tracy Island onthullen en plande hij een grootschalige aanval op de voorheen geheime IR-basis.

Het plan is echter mislukt; en opnieuw werd het geheugen van de Hood gewist, zonder enige herinnering aan wat hij over de organisatie had ontdekt.

Het laatste optreden van The Hood in TV21 is The Zoo Ship: onder het mom van de oudere professor Auldyn Beresford, de eigenaar van een Zoo Ship, komt hij naar Tracy Island om een ​​zeldzame zandmuis te zoeken.

Tijgers breken echter los op het schip, waarbij een keeper wordt gedood, wat resulteert in een razernij waarbij controles worden uitgeschakeld en de boot doen zinken.

Omdat Beresford is uitgenodigd om op het eiland te blijven, neemt Scott hem mee om te zoeken naar de zandmuis zodat de Thunderbirds zonder detectie in actie kunnen komen.

Beresford valt Scott echter aan voordat hij zichzelf onthult als de Hood, die vervolgens doorgaat naar de hangar van Thunderbird 2 en Virgil knock-out slaat voordat hij de geheimen van International Rescue fotografeert.

Hij wordt echter dan afgeleid door een oproep van Brains en Gordon om het vliegtuig nodig te hebben. Dus om tijd te winnen, stelt hij het in om automatisch te starten.

Alan merkt echter een fout op en, kijkend naar de videolink, ziet Jeff het schip onbemand!

Hij rent naar het lanceerplatform om te voorkomen dat Thunderbird 2 uit controle raakt en wordt geconfronteerd met de Hood die op hem schiet, maar Alan komt aan om zijn vader te redden.

Alan en Jeff proberen vervolgens de bedieningselementen uit te schakelen, maar het vaartuig vliegt de helling op en terug in de grond, in vlammen op.

Toch krijgen ze het brandende wrak onder controle.

In de afleiding steelt de Hood een Helijet en ontsnapt met zijn foto’s vermoedelijk intact. Uiteindelijk is het Zoo Ship gered.

In zijn laatste TV21-optreden lijkt de Hood (eindelijk) te winnen. Zelfs aan het einde van het verhaal denken de Tracys niet na over de gevolgen van zijn overwinning voor hen.

The Hood verscheen ook in een stripverhaal van Stingray genaamd A Trip to England, waar Titan de crimineel inhuurt om als tv-verslaggever te poseren om problemen te veroorzaken op de onderzeeër tijdens een reis naar Engeland ter herdenking van de duizendjarige verjaardag van The Battle of Hastings.